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UPDATE YOUR FAQs at:

Part 61 FAQs at: http://www.faa.gov/pilots/regs then click on the subject “Frequently

Asked Questions” under Certification: Pilots, Flight Instructors, and Ground Instructors

(14 CFR PART 61)

Additional document and linkage for the “Aeronautical Experience Check List” which

is a file that contains an aeronautical experience checklist to assist in checking an

applicant’s FAA Form 8710-1-Airman Certificate and/or Ratings:

http://www.faa.gov/pilots/regs then click on the subject “Aeronautical Experience

Checklist.”

The source of answers is from John D. Lynch, Certification Branch, AFS-810,

Washington, DC unless otherwise noted.

The answers in this website address Frequently Asked Questions on 14 CFR Part 61

and represents FAA Flight Standards Service policy as it relates to this regulation.

The answers are in response to questions from FAA Flight Standards Service’s

Regional Offices, District Offices, and concerned people from the public.  The

answers reflect FAA Flight Standards Service’s policy for the purpose of

standardization.

QUESTION:  This is an excerpt from the FAR part 61 Q&A

……….I was sent home from a checkride by an examiner due to incomplete endorsements and log book

issues.  I have a question regarding the log books entries for the flight time required to meet

61.129(b)(4).………..

…………Also, is it possible for me to receive any instruction and also "perform the duties of PIC" at the

same time?  I'm not asking this in order to combine the requirements of § 61.129(b)(3) and § 61.129(b)(4).

I have over 34 hours in a multiengine airplane in preparation for this rating.  I just want to be sure I

understand what needs to happen on flights where I "perform the duties of PIC" to meet the requirements of

§ 61.129(b)(4).  Is being sole manipulator of the controls enough?  (With very minor exceptions where I

asked the instructor to demonstrate a maneuver, I've been the sole manipulator of the controls on every

flight I've taken since my first multiengine airplane lesson).  Also, I received a logbook endorsement from

my instructor midway through my training wherein he stated that I was qualified to perform the duties of

PIC (that is, it's a solo endorsement).

ANSWER:  Ref. § 61.129(b)(4) and § 61.51(e)(1)(i); An applicant may not log as Pilot-In-Command

(PIC) for time acquired while performing the duties of pilot-in-command with an authorized instructor

unless the person holds an airplane multiengine land rating on his/her pilot certificate.  For logging

purposes, the time shall be logged in the AMEL column, conditions of flight column, dual received



column, and total time column.  In the remarks column, your flight instructor should record “PIC training

per § 61.129(b)(4).”

For example, let’s say the applicant performs a 5 hour cross-country flight with an authorized instructor

aboard for the § 61.129(b)(4)(i) requirement.  In recording this time (i.e., “. . . performing the duties of pilot

in command . . . with an authorized instructor . . .”) in the applicant’s logbook, it would read as follows:

Airplane multiengine land time:  5 hours

Cross-country time:  5 hours

Dual Received time:  5 hours

Total Time:  5 hours

Description of training:  PIC training per § 61.129(b)(4).

John Doe, CFI #5555555, Exp. 12-31-00

In answer to your question concerning where to record the 10 hours of performing duties of pilot in

command on the FAA Form 8710-1, Airman Certificate and/or Rating Application, it is understood that the

application doesn’t have a performing duties of pilot in command column.  The 10 hours performing the

duties as PIC with an instructor on board should be listed in the “Pilot in Command” column of the

“Airman Certificate and/or Rating Application” (FAA Form 8710-1).

In answer to your question concerning whether it is possible for you to receive instruction while also

"performing the duties of PIC."  The intent of this provision in § 61.129(b)(4) [i.e., “. . . performing the

duties of pilot in command   . . . with an authorized instructor . . .”] is to permit an authorized instructor to

be aboard the multiengine airplane and the instructor should only act like an SIC.  The instructor should

observe, evaluate, and may train the student on performing the duties of pilot in command in a multiengine

airplane (e.g., CRM training).  The instructor should confine their activities to giving training on “. . .

performing the duties of pilot in command . . . on the areas of operation listed in § 61.127(b)(2) . . .” The

instructor should put more emphasis on acting like an SIC so the applicant gets the benefit and experience

of performing the duties of a pilot in command in crew concept setting (e.g. CRM training).  The intent of

§ 61.129(b)(4), in essence, is to provide for the kind of training that is commonly referred to as crew

resource management (CRM) training.

For further explanation here is an excerpt of the preamble of the final rule correction document that was

issued in the Federal Register (78 FR 20284; Amdt. No. 61-104) on April 23, 1998:

In addition, the FAA has revised § 61.129(b)(4) to permit an applicant for a commercial pilot

certificate with a multiengine rating to credit the 10 hours of flight time performing the duties of PIC in

a multiengine airplane required by that paragraph toward the 100 hours of PIC flight time required

under § 61.129(b)(2). This revision is consistent with the provisions of § 61.129(b) as proposed in

Notice No. 95-11. As previously noted, proposed § 61.129(b)(4) would have required an applicant to

accomplish solo flight time in a multiengine airplane. The solo flight time would have constituted PIC

flight time; therefore, the applicant would have been able to credit that flight time toward the

requirements of § 61.129(b)(2). However, under § 61.129(b)(4) as adopted in the final rule, an

applicant would be performing the duties of PIC rather than acting as PIC. Consequently, that flight

time does not constitute PIC flight time. Therefore, the FAA has revised § 61.129(b)(4) to permit the

crediting of flight time accomplished under that paragraph toward the requirements of § 61.129(b)(2).

However, this revision does not permit an applicant to log the flight time required under § 61.129(b)(4)

as PIC flight time under § 61.51(e) unless the applicant holds a private pilot certificate with a

multiengine rating and chooses to accomplish the requirements with an authorized instructor.
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